Merkezi Klima Sistemleri (VRF)
İklimlendirme sektörüne büyük yenilik katan VRF sistemi nedir diye bakıldığında: Variable Refrigerant Flow kelimelerinin baş harfleri ile kısaltılan VRF, Türkçeye “değişken debili soğutucu akışkan” gibi geçiyor. VRF klima sisteminde de birden çok iç ünite, aynı dış ünite veya dış ünite grubuna bağlı olarak çalışabiliyor. Peki bu sistem kapsamlı anlamda nedir ve nasıl çalışır? VRF sistemleri çalışma prensibi özelinde hazırladığımız içeriği inceleyerek tüm sorularınıza yanıt alabilirsiniz.
VRF Sistemleri Nedir?
“Variable Refrigerant Flow” sözcüklerinin baş harflerinden meydana gelen VRF kısaltması, Türkçeye “değişken debili soğutucu akışkan” gibi ifadeler ile geçiyor. Yani sistem içerisinde bulunan akışkanın debisi değişebiliyor ve böylelikle anlık olarak ihtiyaç duyulan kapasite ayarlanabiliyor. VRF klima sistemi de temelde birden fazla iç ünitenin, aynı dış ünite grubuna bağlı olarak çalışması esasına dayanıyor. Bu açıdan VRF klima nedir sorusunun yanıtı da şöyle: Bu sisteme sahip klimalarda birden fazla iç ünitenin tek bir bakır boru hattı ile aynı dış ünite / dış ünite grubuna bağlı çalışması. Bir adet dış ünite ile birden fazla iç ünitenin kontrol edilmesini sağlayan VRF sistemi, binanın değişen kapasite ihtiyaçlarına göre soğutkanın akışını da kontrol edebiliyor. VRF sistemleri çalışma düzeni genel olarak bu şekilde ilerliyor. İç üniteler ile dış ünite arasında bağlantı sağlayan bakır borulama hattının üzerinde akışkan gaz, ısıtma ve soğutma işlevini yerine getirmek üzere transfer edilebiliyor. Ayrıca VRF sistemler, çevre dostu olarak bilinen R-410A soğutucu akışkanı kullanıyor. R-410A, ozon tüketim katsayısının (ODP) sıfır oluşu ile çevre dostu bir gaz olarak biliniyor. Yanıcı olmaması, GWP (küresel ısınma potansiyeli) değerinin 2340 olması da bu gazın bilinen ve öne çıkan diğer özellikleri. VRF klima sistemleri bunların yanı sıra akıllı inverter teknolojisine sahip. Isı geri kazanımı noktasında gelişmişliğe sahip olan VRF sistemler, böylece ısıtma, soğutma, havalandırma işlemlerini aynı anda tek bir sistem üzerinden yaparak da enerji verimliliğini artırabiliyor. Ek olarak bölgesel iklimlendirme kontrolü sayesinde bireylerin sistemde kendi tercihlerini öne almasını kolaylaştırıyor.
VRF Sistemleri Çalışma Prensibi
VRF sistemi çalışma prensibi aslında oldukça kolay anlaşılır aşamalardan meydana geliyor. İlk olarak VRF klima çalışma prensibi temelde dış ortama yerleştirilen bir dış ünite / dış ünite grubu ve buna bağlı çok sayıda iç üniteden meydana geliyor. Dış ünite grubu ile iç üniteler arasındaki fiziksel bağlantı ise bakır boru hattı ile oluşturuluyor. Hassas kontrole sahip bir otomasyon sistemi de çizdiğimiz bu çerçeveye eklememiz gereken bir diğer madde. Tüm bunlar VRF sisteminin sağlayıcıları olarak sayılabilir. Sistemde dolaşan soğutucu gaz da iklimlendirmeyi sağlıyor. Dış üniteden çıkan bakır boru hattı (gaz ve sıvı), iç üniteler boyunca sistemi dolaşıyor ve ardından tekrar dış üniteye dönüyor. İç mekânlardaki her bir iç ünitenin bakır boru hattına bağlanabilmesi içinse “joint” adı verilen bağlantı elemanları kullanılıyor. Bu Y harfine benzeyen bağlantı elemanı da bakırdan imal ediliyor. VRF sistemlerinin avantajı da genel olarak bu çalışma prensibinden kaynaklanıyor. Yani, her bir ünite ana boru hattına bağlı olup birbirinden bağımsız olarak kontrol edilebiliyor. Böylelikle ihtiyaç duyulmayan alanlarda iklimlendirme yapılmıyor ve bu da enerji verimliliğine destek oluyor. Özetlemek gerekirse: VRF çalışma prensibi sayesinde aynı anda birçok iç üniteyi kontrol ederken, hepsini aynı anda devreye sokmanız da gerekmiyor. Yalnızca ihtiyaç duyulan alanlardaki iç üniteleri devreye sokabilir, böylece ihtiyaç duyulmayan alanlarda gereksiz enerji sarfiyatını önleyebilirsiniz. Sistemin adeta kalbi diyebileceğiniz unsur ise DC inverter kompresörler. Bu kompresörler, toplam kapasiteyi hassas olarak ayarlayabiliyor. Böylece her odanın ihtiyacına göre gaz debisi ayarlanabiliyor. DC inverter kompresörler bu açıdan minimum enerji kullanımını kolaylaştırıyor. Sonuç olarak tüm sistem ihtiyaç duyulduğu kadar çalışıyor ve gereksiz enerji harcanmasının önüne geçiliyor.
VRF Sistemlerinin Çeşitleri
VRF sistemler, dış ünite kondenserinin soğutulma şekline göre iki gruba ayrılırlar:
1. Hava Soğutmalı VRF Sistemleri
VRF sistemi için hava soğutmalı olanlarda dış ünite kondenserinde ısı transferi fanlar yardımı ile havaya yapılmaktadır. En yaygın kullanılan VRF sistemleri olarak bilinmektedir.
2. Su Soğutmalı VRF Sistemleri
Isının herhangi bir kaynaktan sağlanan suya aktarılmasıdır. Dış ünite boyutları küçüktür. Fana ihtiyaç duyulmayan vrf klima sistemleri olan su soğutmalı modellerde dış ünitelerin atmosfere temas etme zorunluluğu yoktur. Verimlik değerleri oldukça yüksek ve 5.00 üzeridir.
VRF sistemler işletme özelliklerine göre iki gruba ayrılırlar:
1. HeatPump VRF Sistemleri
HeatPump VRF sistemi nasıl çalışır diyorsanız bu sistemlerde bütün iç ünitelerin aynı modda çalışması gerektiğini söyleyebiliriz. Farklı sıcaklık değerlerine ayarlanabilen vrf klimalar, aynı anda ısıtma ya da aynı anda soğutma yapabilmektedir. En çok tercih edilen vrf sistemleridir. VRF sistem maliyeti olarak ekonomik seçenekler sunmaktadır.
2. HeatRecovery VRF Sistemleri
HeatRecovery merkezi klima sistemleri, istenen soğutma modunda çalıştırma yapmaktadır. HeatPump Sistemler ile aynı iç ünitelerin kullanıldığı VRF klima modellerinde ısı geri kazanımı temel amaçtır.
VRF sistemi temel olarak tek merkezden çoklu iklimlendirme için kullanılmaktadır. Mekanın büyüklüğüne ve kişi kapasitesine göre vrf klima modelleri ve kapasiteleri değişeceği için vrf sistemi hakkında uzman olan klima satış merkezlerinden destek alınarak doğru klimanın belirlenmesi gerekir. Vrf sistemi nasıl çalışır ve nelere dikkat edilir sorularınızı da satış danışmanlarınız detaylı şekilde cevaplandıracaktır. Sizlere ise hem enerjiden hem de maliyetten tasarruf edeceğiniz klima kullanım deneyimi kalacaktır.
VRF klima fiyatları ve sistemin özellikleri hakkında detaylı bilgi almak isterseniz iletişim adreslerimizden bize ulaşabilirsiniz.
VRF Klima Sistemlerinin Avantajları
Oteller, iş yerleri, fabrikalar, tiyatrolar, sinemalar, havaalanları, hastaneler gibi büyük çaplı çoğu mekanlar için tercih edilen merkezi (VRF) klima sistemlerinin çok sayıda avantajı vardır.
- Her bir iç ünite tek bir dış üniteye ve ana boru hattına bağlıdır. Bu sayede ihtiyaç duyulan alanlarda iklimlendirme yapılabilir. Diğer bir değişle, iç üniteler birbirlerinden bağımsız şekilde ayrı olarak kontrol edilebilir.
- Klima sistemi, DC inverter kompresörlere sahiptir. Kompresörler sayesinde, toplam kapasite ayarı hassaslık derecesinde gerçekleştirilebilir. Bu sayede alan için ihtiyaç duyulan gaz debisi ayarlanabilir. Bu durum yüksek oranda enerji tasarrufu sağlamaktadır.
- Klima sistemi için iç ünitelerin toplam kapasitesi, dış ünite kapasitesinin % 50’sinden fazla olacak şekilde değişik kombinasyonları mevcuttur.
- İç ortam sıcaklıkları +/- 0,5 derece hassasiyetle kontrol edilmektedir.
- İç ünitelerin çalışma prensibi dış üniteye olan uzaklıkla bağlantılı değildir. Bu sayede istenilen alana istenilen şekilde merkezi klima sisteminin kurulumu mümkündür.
- VRF klima sistemleri, tek bir dış ünite ile birden fazla iç alan ünitesinin kontrolünü mümkün kılar. Bu sayede alanlar için birbirlerinden bağımsız bir şekilde ısıtma/soğutma işlemleri gerçekleştirilebilir.
- Klima sistemlerinin işletme maliyetleri oldukça düşüktür.
- Gerek dış ünite çalışması gerek ise iç ünitelerin çalışması sessiz şekilde gerçekleştirilmektedir.
- Kompakt tasarımları sayesinde mekanların büyüklüğüne ya da küçüklüğüne bakılmaksızın her alana kurulabilir.
- İstenilen sıcaklığa ya da soğukluğa en hızlı şekilde ulaşabilen VRF klima sistemleri, alanı istenilen dereceye en kısa sürede getirir.
- Isı dağılımını homojen bir şekilde gerçekleştirmektedir.
- Merkezi klima sistemleri çevre dostudur. Çalışma prensibi ozon tabakasına zarar vermeyecek şekilde geliştirilmiştir.
- Alerjen filtrelere ve kendi kendini temizleme özelliğine sahiptir.
- Dış ünite oldukça hafiftir ve kolay taşınabilir.
- Tek bir merkezden kontrol imkanı bulunur. Klima sisteminin ayarları kişiselleştirilebilir.
- Uzaktan kumanda ile ya da internet üzerinden kontrol imkanı bulunur.
- Kurulacak olan binanın otomasyon sistemine uygun şekilde geliştirilir.